Het schoolverzuim in Hengelo is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit de registratie van het Bureau Leerlingzaken. Hengelo doet het daarbij relatief goed ten opzichte van de omliggende gemeenten. Het Bureau Leerlingzaken werkt voor de gemeenten Hengelo en Borne.
Absoluut verzuim gedaald
Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Het aantal kinderen in deze leeftijdscategorie dat niet ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling, noemen we absoluut verzuim. Bij het merendeel van het absoluut verzuim blijkt na contact dat het om administratief verzuim gaat, bijvoorbeeld kort na een verhuizing. Het absoluut verzuim is ten opzichte van vorig schooljaar gedaald.
Relatief verzuim gedaald
Het aantal kinderen in de leeftijdscategorie 5-16 dat niet komt opdagen op school, noemen we relatief verzuim. Hierbij is een onderscheid te maken tussen spijbelen en het zogenoemde luxeverzuim (afwezig zijn door bijvoorbeeld vakantie). Ook het relatief verzuim is het afgelopen jaar gedaald ten opzichte van eerdere jaren.
Daling in primair en voortgezet onderwijs, stijging in mbo
Verzuim wordt door de registratie van het Bureau Leerlingzaken ook gesplitst aan de hand van het schooltype. Zo is het aantal meldingen van verzuim uit het voortgezet onderwijs net als eerdere jaren een stuk groter dan het aantal meldingen uit het primair onderwijs. Toch is zowel in voortgezet als in primair onderwijs de daling van het verzuim te zien. In het middelbaar beroepsonderwijs zien we daarentegen een stijging van het aantal meldingen van verzuim.
Verzuimspreekuur
De scholen hebben de afgelopen jaren het verzuim van leerlingen beter gemeld. De inspectie controleert deze gang van zaken en is daarbij alert op de verzuimadministratie van scholen. Daarnaast zit Bureau Leerlingzaken dichter op de scholen: het bureau werkt preventief met een verzuimspreekuur. Hierdoor worden leerlingen die verzuimen op het voortgezet onderwijs en het ROC eerder gemeld.
Voorkomen van verzuim
Verzuim op school, spijbelen of regelmatig ziek of te laat zijn, vormt vaak een eerste indicatie dat jongeren dreigen uit te vallen op school. Veel jongeren zonder een diploma zijn ooit begonnen als spijbelaar. Het voorkomen en bestrijden van verzuim is daarom een belangrijke taak van Bureau Leerlingzaken.
Startkwalificatie
Jongeren die na hun 16e nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun 18e onderwijs volgen en ingeschreven staan op school. Een startkwalificatie is een vwo-diploma, havo-diploma of mbodiploma op niveau 2 of hoger. Dit noemen we de kwalificatieplicht.
Thuiszitters
Een thuiszitter is een kind met een leer- of kwalificatieplicht dat zonder geldige reden meer dan vier weken verzuimt. Er waren het afgelopen schooljaar 25 thuiszitters in Borne en Hengelo. Aan het einde van het schooljaar waren er 13 leerlingen weer terug naar school. Slechts van 1 leerling is het schoolbezoek niet hersteld. De overige leerlingen waren verhuisd, kregen een vrijstelling, werden op een traject geplaatst of bij het Regionale Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaters (RMC) gemeld.
Daling aantal voortijdig schoolverlaters
Voortijdig schoolverlaters zijn jongeren die het onderwijs verlaten zonder die startkwalificatie behaald te hebben. Dit aantal is in het schooljaar 2014-2015 licht gedaald ten opzichte van een schooljaar eerder. Van de 170 nieuw gemelde voortijdig schoolverlaters in 2014-2015 zijn er in hetzelfde schooljaar 156 herplaatst. Dat betekent dat de jongere door een actie van de trajectbegeleider weer naar school of aan het werk is gegaan, hulpverlening heeft gekregen of naar het werkplein is verwezen.