Normal_highschool-student-using-a-smartphone-in-a-class-2023-11-27-05-00-03-utc

Het telefoonverbod op middelbare scholen is inmiddels één jaar van kracht. Veel scholen kijken positief terug op deze maatregel en merken veranderingen in het gedrag van leerlingen. Zo wordt er meer met elkaar gepraat, spelen leerlingen vaker buiten en is cyberpesten afgenomen. Toch blijven er uitdagingen rondom handhaving en de vraag of het beleid verder aangescherpt moet worden. Dit meldt AT5.

Op het Vossius Gymnasium in Amsterdam is het telefoonverbod voor onderbouwleerlingen volledig ingevoerd. Elke ochtend worden de telefoons verzameld en pas aan het einde van de dag weer teruggegeven. Rector Susan Zandbergen ziet duidelijk de voordelen: leerlingen zijn buiten actiever, socialer en minder afgeleid in de les. Daarnaast is het aantal incidenten met cyberpesten en ongewenste video-opnames fors gedaald.

Ook op andere scholen in de stad wordt het beleid overwegend positief ontvangen. Alle van Steenis van Montessorischolen Amsterdam benadrukt dat leraren nu meer ondersteuning krijgen bij de handhaving, waardoor ingrijpen makkelijker wordt. Bert Schuller van het St.-Ignatiusgymnasium wijst echter op een nieuwe uitdaging: het gebruik van laptops en smartwatches. Deze apparaten zijn lastiger volledig te verbieden en kunnen alsnog voor afleiding zorgen.

Discussie over beleid voor bovenbouw

Voor bovenbouwleerlingen gelden op sommige scholen minder strenge regels. Op het Vossius Gymnasium stoppen zij hun telefoon bij aanvang van de les in een telefoonzak aan de muur, maar in de pauzes mogen ze hun toestel gebruiken. Dit moet de overgang naar het hoger onderwijs vergemakkelijken, waar studenten zelf hun telefoongebruik moeten reguleren.

Toch wordt overwogen om ook voor de bovenbouw een strenger verbod in te voeren. Niet alle leerlingen zijn daar blij mee. Waar onderbouwers het soms oneerlijk vinden dat oudere leerlingen wél hun telefoon mogen gebruiken, benadrukken sommige bovenbouwers juist de vrijheid en ontspanning die het gebruik van hun telefoon biedt in de pauzes.

Telefoonvrij beleid ook thuis nodig

Hoewel de maatregel op school positieve effecten heeft, waarschuwt rector Zandbergen dat het succes niet alleen afhangt van schoolbeleid. Ze pleit ervoor dat ouders thuis ook duidelijke afspraken maken. Als kinderen na schooltijd onbeperkt hun telefoon gebruiken, wordt het effect van het verbod op school deels tenietgedaan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer